Kako do opstanka komunalne privrede?

 

KOMDEL U NIŠKOJ BANJI  

KAKO DO OPSTANKA KOMUNALNE PRIVREDE ?


Neophodna je stručna rasprava uz prisustvo svih donosilaca odluka na nacionalnom i lokalnom nivou

KOMDEL


Srpska javna komunalna preduzeća očekuju da će najavljeno restrukturiranje, osim resornih ministarstava u Vladi, biti predmet interesovanja i lokalnih samouprava. Na taj način bila bi otvorena mogućnost za nalaženje pravog puta ka potrebnim promenama da bi se dobio željeni organizacioni oblik komunalnih preduzeća , jedan je od zaključaka 57. sednice Upravnog odbora Poslovnog udruženja „KOMDEL“, održanog u Niškoj Banji.

Skup u Niškoj Banji otvorio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Prema njegovoj oceni, svi moraju da se okrenu sopstvenim resursima da poprave svoje bilanse i poslovanje.

- Komunalna delatnost je nešto što svaki grad može da stavi na stub srama, ali i da bude demonstracija dobre i kvalitetne organizacije. Ekonomska situacija u kojoj se nalaze svi gradovi i javna komunalna preduzeća jeste momenat koji ih tera na ovakvu dilemu – rekao je Perišić.

Prema rečima Dejana Raonića, predsednika UO PU „KOMDEL“, rešenje za oporavak i život komunalnih preduzeća jeste adekvatno finansiranje, a javno privatno partnerstvo nužnost za promenu ambijenta rada.

-Rešenje je u promeni zakonske regulative koja se odnosi na komunalnu privredu. Do promene mora doći i kada je u pitanju dotok sredstava za zanavljanje komunalne opreme. Ostvarenje ovih nužnosti vidim jedino kroz javno-privatno partnerstvo uz obaveznu treću promenu: u unutrašnjoj organizaciji preduzeća – istakao je Raonić.

Kao jedan od velikih problema učesnici skupa u Niškoj Banji su notirali aktuelni Zakon o komunalnim delatnostima. Očekuje se formiranje radne grupe koja će se baviti ovim aktom koji je, prema oceni komunalaca, nedorečen i neprimenljiv. To znači i potrebu da bude izmenjen po hitnom postupku, zaključili su prisutni.

Pored predstavnika komunalnih preduzeća iz Kragujevca, Niša, Vranja, Sombora, Šapca, Pirota, Pančeva, Beočina, Kruševca, Mladenovca, Užica, Rume, Sremske Mitrovice i Petrovca na Mlavi, sednici su prisustvovale i pridružne članice, predstavnik resornog Ministarstva građevinarstva i urbanizma, predstavnik Udruženja komunalne privrede PKS i niški mediji.

KOMDEL 2

 

 

 

 

Vi ste ovde: Vesti Arhiva vesti Kako do opstanka komunalne privrede?